ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαγκαδά ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους του Λαγκαδά αλλά και όλης της επαρχίας να ασχοληθούν με το άθλημα του στίβου. Στο Λαγκαδά μέχρι τότε παρ΄ ότι ήταν ένας τόπος που είχε αναδείξει πολλούς και καλούς αθλητές δεν υπήρχε σύλλογος στίβου και οι νέοι αναγκαζόταν να μετακινούνται στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό.

     Έτσι λοιπόν μια ομάδα κατοίκων του Λαγκαδά με πολλή αγάπη για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα για τον στίβο αποτελούμενη από τους Χριστόφορο Φωτίου, Θεοδόση Σαλβαρά, Αναστάσιο Τομπούλη, Αθανάσιο Φωτίου, Αθανάσιο Καραμπιμπέρη, Αριστείδη Τσιώνη και Γρηγόρη Εμμανουήλ  μαζί με την βοήθεια και συμπαράσταση του τότε Δήμαρχου Λαγκαδά Δημήτρη Μπιτσίμη και με την γνώση και καθοδήγηση του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Άγγελου Κουτλιάνου ξεκίνησαν το στίβο στο Λαγκαδά.  Την προσπάθεια αυτή πλαισίωσαν στα επόμενα χρόνια και άλλοι φίλοι κάτοικοι του Λαγκαδά όπως οι Βασίλης Ιορδανίδης, Παναγιώτης Ιορδανίδης, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Φίλιππος Αυτζής, Γεώργιος Ρόκκος, Μηνάς Επιτρόπου, Γεώργιος Ζάλλογος, Χρήστος Δράμαλης, Γεώργιος Λάντζος, Βασίλης Σαρίκος, Μενέλαος Μπορδόλης, και άλλοι πολλοί.
      Ο πρώτος προπονητής του συλλόγου από το 1983 μέχρι και το 1996 ήταν ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Άγγελος Κουτλιάνος που υπηρετούσε στο Λύκειο Λαγκαδά το 1983 μαζί με την σύζυγο του Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Αγγελική Σιώζου. Οι δύο αυτοί γυμναστές με πολλή αγάπη , ενδιαφέρον έδωσαν βαρύτητα στο στίβο και αποτέλεσαν την αιτία για πολλά παιδιά και νέους να ασχοληθούν με τον στίβο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως γέννησαν τον στίβο στην περιοχή του Λαγκαδά.

     Τα αποτελέσματα της προσπάθειας του συλλόγου δεν άργησαν να φανούν και ο Γ.Σ. Λαγκαδά στην αρχή με την συμμετοχή του και κατόπιν με την κατάληψη θέσεων σε διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα απέκτησε αναγνωσιμότητα και σεβασμό στο πανελλήνιο. Το 1988 υπήρχε το αγωνιστικό τμήμα 20 αθλητών με προπονητή τον Άγγελο Κουτλίανο και τα τμήματα υποδομής που αριθμούσαν τα 80 παιδιά με βοηθό προπονητή τον Γιώργο Σαράφη που ήταν ο πρώτος εγγεγραμμένος αθλητής του συλλόγου και την περίοδο εκείνη φοιτητής στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης.   

Το 1997 ο προπονητής του συλλόγου Άγγελος Κουτλιάνος μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη ακολουθώντας ακαδημαϊκή πορεία (Διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) έτσι μια νέα περίοδος άρχισε για τον Γυμναστικό Σύλλογο Λαγκαδά. Από το 1997 έως το  2003 στα προπονητικά ινία του  συλλόγου βρέθηκαν η Παρασκευή Ουκρενίδου  (1997-1998) και η Σοφία Μπορνουξούζη (1999-2004) και οι δυο Καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Κλασικού αθλητισμού που συνέχισαν την προσπάθεια στα χνάρια του δασκάλου – προπονητή τους Κουτλιάνου Αγγέλου.

     Το 2004 ολυμπιακή χρονιά ο πρόεδρος του συλλόγου Αναστάσιος Τομπούλης βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον τις νεολαίας του Λαγκαδά για τον στίβο ενσωμάτωσε στην προπονητική ομάδα μαζί με την προπονήτρια Σοφία Μπουρνουξούζη και τους Γιώργο Σαράφη,  Παναγιώτη Ζάλλογο και Άννα Πετρίδου  προσπαθώντας να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του στίβου. 

     Έτσι από το 2004 ξεκίνησε μια καινούρια σελίδα στον στίβο και στον αθλητισμό του Λαγκαδά. Με την συμπαράσταση του Δήμου Λαγκαδά και  έχοντας  πρωταρχικό στόχο την μέγιστη δυνατή προσέλκυση παιδιών έγιναν μεγάλα σταθερά βήματα προς τα εμπρός και τα αποτελέσματα δεν άρχισαν να φανούν και ενώ το 2004 ο σύλλογος βρισκόταν στην 224η θέση πανελληνίως τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα βρίσκεται στους 100 πρώτους συλλόγους πανελλαδικά.